Diversitatea și incluziunea sunt termeni tot mai concreți și în România, termeni care se asigură că persoanele cu dizabilități se bucură de șanse egale cu colegii la locul de muncă. O mulțime de companii au adoptat asemenea politici în cadrul misiunii și viziunii lor, însă multe altele sunt abia la începutul procesului sau nu știu ce pași reali ar trebui să urmeze. Dacă te afli și tu cu afacerea pe care o deții sau lucrezi în resurse umane în cea de a doua situație, ai ajuns în locul potrivit.
Mai jos vei găsi punctele centrale pe care este important să le bifezi atunci când îți propui să oferi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități sau handicap, cum preferi să o spui. Lucrurile sunt mai simple decât par în teorie, dar te lăsăm să descoperi asta singur, pe parcursul articolului.
Ghid practic pentru companii despre modul în care pot crea un mediu de lucru incluziv pentru persoanele cu dizabilități
1. Pregătirea celorlalți angajați
Înainte de a posta efectiv un anunț de angajare incluziv, prin care te aștepți sau îți dorești să identifici o persoană cu dizabilități pe care să o integrezi în echipă, este vital să îți cunoști bine actualii angajați. Poartă o discuție cu ei, abordează subiectul dizabilității și lasă-i să își exprime opiniile.
Spune-le cum mediul divers stimulează creativitatea și rezultatele la superlativ. Poți da exemplu chiar și diferențele pe care le au între ei. Trebuie doar să te asiguri că la final veți fi pe aceeași pagină cu privire la adăugarea în echipă a unei persoane cu dizabilități și ei vor fi gata să o accepte cu brațele deschise.
2. Accesibilizarea spațiului de lucru
Ai scări la intrarea în birou? Ei bine, în acest caz ai nevoie de o rampă de acces sau un lift. În plus, pentru nevăzători este esențial un covor tactil și pentru persoanele cu mobilitate redusă să aibă o balustradă pe scări… Acestea sunt doar pentru intrarea în clădire. Accesul facil este necesar în fiecare spațiu, fie el interior sau exterior.
3. Disponibilitatea spre un orar flexibil, poate chiar remote
Persoanele cu dizabilități pot avea anumite cerințe de lucru specifice. Acestea sunt necesități, nicidecum mofturi. O caracteristică destul de întâlnită se referă la un program flexibil pentru cazul în care persoana obosește repede sau are nevoie de pauze în anumite momente. De asemenea, aici se regăsește și posibilitatea de a lucra de acasă. Discută aceste elemente de la început, pentru a ști cum vă puteți organiza mai bine.
4. Adaptarea procesului de recrutare
Procesul de recrutare este adesea greoi și anevoios. Nu ne vom concentra acum atenția asupra acestor detalii, însă te sfătuim să faci o schimbare mică încă de la interviu. Întreabă potențialii angajați ce abilități au și dacă îi poți ajuta cumva pentru a le face munca mai ușoară. În acest fel, vei ști din start ce să faci pentru bunăstarea și confortul ce vor crește performanța oamenilor tăi.
5. Achiziționarea dispozitivelor asistive
Uneori va fi nevoie să adaptezi și mai mult locul prin cumpărarea de dispozitive asistive. Poate fi vorba despre o tehnologie avansată de citire a ecranului sau un program care scrie ceea ce se dictează. Sunt o mulțime de posibilități, contează doar să fii deschis spre a le implementa. Vestea bună este că poți deconta cel puțin unele dintre aceste cheltuieli de la stat.
6. Oferirea de resurse și traininguri pe subiect
Evident, învățarea este continuă și pe latura diversității și incluziunii. Munca nu se sfârșește odată ce persoanele cu dizabilități se alătură echipei, ci abia atunci este adevăratul start. Oferă-le tuturor angajaților resurse prin care să își dezvolte înțelegerea conceptelor și aplicarea lor într-un mod cât mai sănătos. Apelează cu încredere la traineri care stăpânesc tema și caută cursuri online sau cărți ce pot fi utile. Dedică timp pentru aceste detalii.
7. Promovarea comunicării deschise
Provocările nu se termină niciodată, iar conflictele, discuțiile în contradictoriu și poate chiar micile antipatii apar inevitabil. Amintește-ți doar că totul se rezolvă prin comunicare. Fii acolo 100% pentru toți angajații tăi. Ascultă-le nevoile și fă tot posibilul să găsești soluții inovative prin care să se simtă fiecare valoros. Îți recomandăm să faci periodic sesiuni de feedback în echipă, unde să discutați problemele, dar și evenimentele favorabile, lucrurile bune ce se întâmplă.
Ce zici, crezi că reușești să creezi un mediu de lucru benefic pentru orice persoană, inclusiv și pentru una care are o dizabilitate? Câtă vreme îți dorești asta, să știi că nimic nu este imposibil. Fă primul pas cu curaj și apoi vor urma și celelalți.
Noi te invităm să afli mai multe despre Academia Aris și cursurile pe care le oferim persoanelor cu dizabilități (ateliere de scriere CV și de prezentare a departamentelor dintr-o companie, precum și următoarele cursuri: time management, customer care și project management).
Sigur vom găsi un mod prin care să colaborăm și, cine știe, poate te ajutăm să îți găsești viitorii angajați de nădejde! Nu uita că statul sprijină această inițiativă și îți oferă anumite avantaje în situația în care angajezi persoane cu dizabilități, deci vei avea numai de câștigat. Pentru detalii, contactează-ne chiar acum la 0744 553 278 sau printr-un email la adresa: aris@procivic.ro.