Dizabilitatea este o experiență care poate afecta modul în care o persoana se mișcă, gândește, vorbește sau simte. O dizabilitate poate afecta capacitatea unei persoane de a participa la activitățile zilnice, inclusiv cele sociale, economice sau culturale. Aceasta poate fi cauzată de o deficiență fizică, mentală sau emoțională și poate varia de la ușoară la severă.
Persoanele cu dizabilități pot avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice și pentru a participa în mod eficient în societate. Este important ca să se ofere resursele adecvate pentru a ajuta persoanele cu dizabilități să își îmbunătățească calitatea vieții și să se integreze in societate.
Tipurile de dizabilități
Există multe tipuri diferite de dizabilități, cum ar fi dizabilități motorii, senzoriale, intelectuale, psihice și multiple. În continuare vom încerca să le prezentăm pe fiecare în parte. Apoi, vom preciza factorii care pot duce la apariția unei dizabilități. De asemenea, vom vedea care sunt dizabilitățile care se încadrează la handicap, și nu în ultimul rând vom arăta nevoile comune ale persoanelor cu handicap și modalitățile de a veni în sprijinul acestora.
-
Dizabilitățile motorii, se referă la problemele de sănătate care pot afecta capacitatea unei persoane de a se deplasa, de a vorbi, de a mânca sau de a efectua alte activități.
Ca exemple de dizabilități motorii amintim:
– paralizia cerebrală (care afectează controlul muscular și poate provoca dificultăți în mișcare, coordonare și echilibru)
– maladia Alzheimer (este o afecțiune neurodegenerativă care afectează memoria, gândirea și comportamentul)
– ataxia (este o tulburare care afectează capacitatea creierului de a controla mișcările musculare)
– distrofia musculară (este o afecțiune genetică care determină degenerarea mușchilor)
– spina bifidă (este o malformație congenitală a coloanei vertebrale care poate provoca leziuni ale măduvei spinării, putând duce la probleme de dezvoltare(
– boala Parkinson (este o afecțiune neurodegenerativă care afectează controlul motor)
– scleroza multiplă (o boală autoimună care atacă sistemul nervos central)
– diabetul (e o boală metabolică care poate provoca probleme cu circulația sângelui și poate duce la răni și infecții)
– artrita (e o afecțiune care atacă articulațiile)
– cancerul, care poate afecta orice parte a corpului
-
Dizabilitățile senzoriale sunt afecțiuni care afectează modul în care o persoană percepe lumea din jurul său. Acestea pot afecta unul sau mai multe dintre simțuri cum ar fi: vederea, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil.
-
Dizabilitățile intelectuale sunt afecțiuni care afectează dezvoltarea cognitivă a unei persoane. Acestea sunt caracterizate prin dificultăți în învățare, gândire abstractă, rezolvare de probleme și adaptare la cerințele vieții de zi cu zi.
Dintre dizabilitățile intelectuale enumerăm: sindromul Down, sindromul X fragil, sindromul Prader-Willi,dizabilitate intelectuală ușoară, dizabilitate intelectuală moderată și dizabilitate intelectuală severă.
-
Dizabilitățile psihice sunt tulburări ale gândirii, emoțiilor și comportamentului care pot afecta viața unei persoane.
Dintre aceste tulburări indicăm:
– tulburările de anxietate (se caracterizează printr-o teamă excesivă care poate interfera cu viața de zi cu zi)
– tulburările de dispoziție (includ depresia, tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră)
– tulburările de gândire (acestea includ schizofrenia, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea delirantă)
– tulburările de personalitate (ca și exemple amintim: tulburarea de personalitate antisocială, tulburarea de personalitate borderline și tulburarea de personalitate narcisică
– tulburările de alimentație (anorexia și bulimia)
– tulburările de somn (acestea afectează capacitatea unei persoane de a adormi sau de a rămâne adormită)
– tulburările de abuz de substanță ( se caracterizează prin utilizarea substanțelor în mod dăunător, iar ca exemple menționăm: dependența de alcool, dependența de droguri, dependența de jocuri de noroc(.
-
Dizabilitățile multiple. Acestea sunt dizabilități care apar simultan sau sunt înrudite cu una sau mai multe alte dizabilități.
Factori care pot cauza o dizabilitate
Există mai mulți factori care pot provoca o dizabilitate. Dintre aceștia enunțăm:
- Accidentele
- Factori genetici
- Factori de mediu
- Vârsta
Dizabilitățile care se încadrează la handicap
Dizabilitățile care se încadrează la handicap sunt cele care au un impact semnificativ asupra vieții unei persoane limitându-i capacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi.
În România dizabilitățile sunt clasificate in 10 categorii conform Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
- Dizabilități motorii
- Dizabilități vizuale
- Dizabilități auditive
- Dizabilități de surdo-cecitate
- Dizabilități somatice
- Dizabilități psihice
- Dizabilități mintale
- Dizabilități HIV
- Dizabilități asociate
- Bolile rare
Nevoile persoanelor cu dizabilități
Nevoile persoanelor cu dizabilități sunt diverse și pot varia în funcție de tipul și gradul de handicap. Cu toate acestea, există unele nevoi comune care sunt specifice tuturor persoanelor cu dizabilități. Aceste nevoi includ:
- Persoanele cu handicap au nevoie de acces la toate aspectele vieții, inclusiv educație, angajare, transport, recreere și servicii publice. Acest lucru necesită medii accesibile, cum ar fi clădiri, transport și tehnologie.
- Persoanele cu dizabilități au nevoie de oportunități de a se integra în societate. Acest lucru necesită sprijin și servicii pentru a ajuta persoanele cu handicap să își atingă potențialul maxim.
- Persoanele cu handicap au nevoie să fie tratate cu respect și demnitate. Acest lucru necesită schimbări în atitudinile și comportamentele societății față de persoanele cu dizabilități.
Există multe lucruri pe care le putem face pentru a sprijini persoanele cu handicap. Putem fi mai conștienți de barierele cu care acestea se confruntă și putem face eforturi pentru a le elimina. De asemenea, putem fi mai incluzivi față de ele. Astfel, pentru a sprijini persoanele cu dizabilități, ar trebui:
- Să fim conștienți de limbajul pe care îl folosim. Să evităm utilizarea limbajului jignitor sau stigmatizant.
- Să fim respectuoși față de timpul și spațiul personal al unei persoane. Și Să nu ne grăbim să o ajutăm înainte să îi cerem permisiunea.
- Să fim dispuși să învățăm mai mult despre dizabilități. Să citim cărți și articole.
- Să urmărim filme și documentare și să vorbim cu oameni cu dizabilități.
- Să susținem organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Așadar, fiecare persoană, chiar și cu dizabilități, este unică și merită să i se ofere o șansă la o viață normală și la angajare, fără discriminare, oferindu-i-se resursele adecvate pentru a-și atinge potențialul maxim.